top of page

Maps for the Disengaged
Maria Stiernborg

Maps for the disengaged är en rykande färsk mastersuppsats från Konstfack.

 

Såhär säger bokens författare Maria Stiernborg om sin text:

 

”Denna atlas är ett konstnärligt sökande i spänningsfältet mellan prekär arbetsordning, semiokapitalism och likgiltighet. Genom ett antal performativa verk ställs frågor om friktion och fördröjning som politiskt motstånd. Maps for the Disengaged skissar fram ett landskap för anti-relationell estetik och letar efter den punkt där konstnären behöver verka i ett kapitalistiskt system vars främsta vara är kreativitet.”

 

Maria Stiernborg är en performancekonstnär och scenograf som har haft en ledande position inom flera fria teatergrupper som har haft stor betydelse för scenkonsten i Malmö men även resten av Sverige.

 

Hon utbildades på Dramatiska Institutet och har precis tagit sin examen på Konstfacks Masterprogram ”Konst i Offentligheten”. Maria var drivande i scenkonstkollektivet Arena Baubo och scenograf och kostymör under den uppmärksammade föreställningen The Rise and Fall of the Roman Empire med Institutet i Malmö. Hon intresserar sig främst för relationen mellan konstnären och publiken och vad som uppstår när man bryter de rituella kontrakten.

 

 

“Resultaten av Stiernborgs efterforskningar kring konstnärens prekära situation i en semi-kapitalistisk omvärld som publiceras i Maps for the disengaged blir till en punkig och kaotisk atlas över de egna verken”

 

Matthias Meyrell, Fria tidningen >>>>

 

 

Finns att köpa på Malmö konsthall

bottom of page